Hoe bouw ik een overkapping?

stap 1: MAAK EEN Werktekening.

Het is belangrijk dat je je idee op papier uittekent tot een werktekening. Het is hierbij belangrijk dat je goed nadenkt over waar jij je overkapping wilt gaan neerzetten. Vaak is het het mooiste wanneer de overkapping  evenwijdig komt te staan aan uw huis de schutting of het bestaande straatwerk. Hou daarnaast ook rekening met de stand van de zon. Bepaal welke lengte, breedte en hoogte jou overkapping moet krijgen. Daarnaast is het goed om van te voren ook al na te denken over de afwatering en eventuele verlichting. Geef dit allemaal weer in je werktekening.

stap 2: Maak een goede fundering.

De fundering van een houten overkapping is belangrijk om uw overkapping niet te laten wegzakken in te zachte grond. De meest gebruikte middelen om een fundering voor een overkapping te maken zijn de betonpoeren en betonplaten. De overkapping wordt in zijn geheel op de poeren en de betonplaten gedragen. Is de grond toch te zacht? Dan kunt ervoor kiezen om een tegel onder de poer te plaatsen, of snelbeton rond de poer te storten. Bij twijfel, neem contact met ons op zodat wij u kunnen adviseren.

Let op! Zorg dat de poeren volkomen waterpas en haaks ten opzichte van elkaar in de grond worden aangebracht op de plekken waar de staanders komen. U kunt hiervoor een koort gebruiken én meet de afstand van de poeren diagonaal. Wanneer de fundering niet waterpas is en haaks is, kan het wezen dat de onderdelen van de overkapping niet goed op elkaar aansluiten..

Stap 3: plaats de staanders.

Welke staanders kies ik?
Staanders zijn de vierkante palen die verticaal op de poeren worden aangebracht. Op deze staanders leunt de gehele overkapping. Kies je voor Douglas of Eiken? Welke afmeting wil je de staanders hebben? Veelal worden bij ons de Douglas palen van 15 x 15 cm gebruikt. Echter hebben wij deze ook in 12 x 12 & 20 x 20 cm. Ook hebben we vele eiken houten palen die geschikt zijn voor een overkapping. Laat je bij gebruik van Eiken door ons adviseren over de bijkomende hout-eigenschappen.

Stap 4: plaats de ringbalken

De ringbalken zijn de horizontaal liggende balken die de staanders verbinden. Dit is het geraamte van je overkapping.

Welke ringbalk kies ik?
Voor een ringbalk is 5 cm hoogte pér vrije meter overspanning nodig.

Voorbeeld: je hebt 3 meter vrije overspanning tussen de staanders. Je hebt dan een 3 x 5 = 15 cm hoge ringbalk nodig. In dit geval kun je kiezen voor een 15 x 15 cm ringbalk, óf een 5 x 15 cm ringbalk. Afhankelijk van de keuze ringbalk keept u de staander óf de ringbalk in. Meet hierbij de balk op voordat u zaagt. Hierdoor krijgt u de perfecte verbinding. Bevestig de ringbalken met gebintschroeven.

Stap 5: Plaats het regelwerk

Wanneer een wand van hout is gemaakt, bestaat deze wand uit een houten regelwerk. Dit zijn frames bestaande uit smalle horizontale en verticale latten die voor constructieve basis zorgen van de wanden. Wat de koopmaat van deze latjes moet zijn, is afhankelijk het gewicht ze moeten dragen. Twijfel je over welke latte geschikt zijn voor jou overkapping? Laat je je dan door ons adviseren!

Maar hoe maak je nou zo’n frame van regelwerk?
Het frame van het regelwerk kan je opbouwen door eerst 2 horizontale latten te bevestigen. 1 van de latten komt midden in het hart onder de ringbalk te zitten. De andere komt midden op het hart op de betonplaten te zitten. Nu bevestigen we dezelfde latten aan zowel de linker en recht kant. Hiertussen verdelen we nog maar latten. Wij adviseren met een gemiddelde hart op hart afstand van 50 a 60 cm. Probeer deze even te verdelen.

 

Stap 6: Bevestig de schoren

Schoren zijn steunbalkjes die bovenin de staanders aan de ringbalken worden gekoppeld. Door deze schoren creëert u driehoek verbindingen welke de overkapping zijn stevigheid geeft. Veelal zet men deze schoren onder een hoek van 45°. Voor het bevestigen van deze schoren gebruikt u ook  gebintschroeven.

Let op! Schoren zijn essentieel (deze kunnen ook in de wanden verwerkt worden).

Nu staat de basis (het frame) van je overkapping.

Stap 7: Plaats de dakbalken op de ringbalken

Plaats de dakbalken (gordingen) horizontaal op de ringbalken met een overstek aan de voorkant. Probeer deze dakbalken even te verdelen. Wij adviseren dit te doen met een gemiddelde hart op hart afstand van 50 a 60 cm. Bevestig deze met schroeven.

Tip: Kijkt u naar de lengte van het dakbeschot (zie stap 8) zodat u zo min mogelijk zaagafval heeft.

Stap 8: Plaats dakbeschot op de dakbalken

Bij een plat dak gebruikt men veelal halfhoutrabat als dakbeschot (voor andere typen dakbeschot klik hier). Deze worden boven op de dakbalken geplaatst. De planken dienen dwars op de dakbalken gelegd te worden. Door de overlap van de planken kijk u er nooit tussendoor. We adviseren deze te schroeven met onze 3 x 40 mm schroeven.  

Stap 9: Plaats boeidelen tegen de dakbalken

Boeidelen zijn planken die rechtop tegen de zijkanten van de dakbalken worden gemonteerd. Dit wordt gedaan om het dak mooi af te werken en het dak ‘body’ te geven. Daarnaast hebben boeien nog een andere functie. Door de planken 5 cm aan de bovenkant van het dak uit te laten steken ontstaat er als het ware een kuip. Hier kan vervolgens weer eenvoudig dakbedekking gemonteerd worden die het dak waterdicht maakt.

We onderscheiden 3 typen aanzichten van de boei. Zie hieronder geïllustreerde doorsneden.

 

Let op! Bij toepassing van een dubbele boei maak je gebruik van een mastiekklos om te ondersteunen.

Stap 10: pLAATS DAKBEDEKKING

Nu is het tijd om het dak van de overkapping waterdicht te maken. Hiervoor gebruiken wij EPDM dakbedekking.

Zorg ervoor dat het dak schoon en vlak is en leg de EPDM over het dakbeschot. De randen moeten een flinke marge hebben. Strijk het EPDM zo glad mogelijk. Laat het vervolgens een half uurtje rusten zodat de grootste hobbels kunnen wegtrekken.

Rol vervolgens de helft van het EPDM terug zodat er lijm op het dakbeschot aangebracht kan worden. Breng in stroken van 75 cm breed Geoflex lijm aan en strijk de EPDM over de aangebrachte lijn aan. Smeer vervolgens de volgende 75 cm in met Geoflex lijm etc. Je werkt van binnen naar buiten. En houdt aan de randen 15 tot 20 cm vrij van lijm.

Nu moet u de lijm 10 minuten laten uitharden.

Lijm nu de randen van het dak en de bovenkant van de boeidelen in met EPDM spuitlijm. Omdat het hier om een contactlijm (hecht direct na aanbrengen) gaat is het erg belangrijk dat zowel de ondergrond als de dakbedekking ingelijmd worden. Zodra de lijm handdroog is kan de dakbedekking aangedrukt worden. Gebruik eventueel een zachte bezem om het geheel vlak te krijgen.

 

Stap 11: pLAATS het zweeds rabat

Voro de wanden wordt vaak onze Zweeds Rabat hout toegepast. Deze heeft een mooie zwarte kleur die in fel contrast staat met het Douglas hout. Dit geeft een stoere uitstraling.

begint met de onderste plank en bevestigd deze aan het regelwerk. Je zorgt hierbij dat de onderste plank minimaal 3 cm over de betonbanden heen valt. Op deze manier maak je je overkapping winddicht. De volgende plank bevestig je erboven. Dit voer je herhalend uit totdat de gehele wand dicht is.