Hardhout

Elke boom heeft zijn eigen karakter. En elke boom geeft zijn karaktereigenschappen op zijn eigen manier weer. Toch heeft elke houtsoort met veel zelfde karaktereigenschappen te maken. Omdat deze eigenschappen voor iedere houtsoort gelden hebben we hier een algemene pagina van gemaakt. Deze lees je hier. 

Hardhout

Hardhout is een houtsoort wat (veelal) afkomstig is van Tropische loofbomen uit Azië, Zuid-Amerika of Midden-Amerika. Loofbomen zijn een erg harde houtsoort. Ze zijn hiermee de tegenhanger van naaldbomen. Hout van naaldbomen wordt ook wel ‘zacht hout’ genoemd. Hardhout staat bekend om zijn duurzaamheidsklasse. Het hardhout wat wij verkopen kan zo’n 15 a 25 jaar meegaan zonder dat het behandeld is. De algemene kenmerken van hardhout zijn onder meer weerstand tegen bederf, wateropname en warmte-uitzetting.

Kleur

Vaak geldt de regel: ‘hoe harder het hout, hoe donkerder van kleur’. Hardhout is veel donkerder van kleur dan bijvoorbeeld naaldhout. Er zijn veel verschillende hardhouten soorten met ieder zijn prachtige intense kleur. Dit komt mede doordat de structuur van hardhout erg dicht is. Dit zorgt er mede voor dat het hout erg zwaar is. Het hout heeft een ‘effen’ structuur en bevat weinig noesten. Ook hardhout zal na verloop van tijd vergrijzen. Wil je dit voorkomen? Dan dient het hout behandeld te worden met olie.

Toepassing

Het hardhout wat wij in ons assortiment hebben wordt veelal toegepast als dekdelen/vlonder/terras. Daarnaast verkopen wij ook planken en palen die gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen als beschoeiing, schuttingen of tuinpalen.

werken met hardhout

Hardhout hoeft niet geïmpregneerd te worden. Het hout is onbehandeld toe te passen. Wel zal ook deze houtsoort naar verloop van tijd vergrijzen als het in aanraking komt met UV-straling. Doordat het hout erg hard en dicht is, is het lastiger om te bewerken dan hout wat afkomstig is van naaldbomen.Daarnaast trekt het hout ook sneller krom.

Prijs

De prijs van hardhout is over et algemeen prijzig. Dit komt doordat het hout van ver geïmporteerd moet worden. Vaak over zee.