Hardhout

Elke boom heeft zijn eigen karakter. En elke boom geeft zijn karaktereigenschappen op zijn eigen manier weer. Toch heeft elke houtsoort met veel zelfde karaktereigenschappen te maken. Omdat deze eigenschappen voor iedere houtsoort gelden hebben we hier een algemene pagina van gemaakt. Deze lees je hier. 

Hardhout

Hardhout is een houtsoort wat (veelal) afkomstig is van Tropische loofbomen uit Azië, Zuid-Amerika of Midden-Amerika. Loofbomen (gekenmerkt door bladeren) zijn hiermee de tegenhanger van naaldbomen (geen blad, maar naalden en schubben). Hout van naaldbomen wordt ook wel ‘zacht hout’ genoemd. Hardhout staat bekend om zijn duurzaamheidsklasse. Niet elke tropische houtsoort is extreem hard, duurzaam of geschikt. Het is altijd belangrijk te weten welke toepassing je hout voor nodig hebt en daarop de houtsoort aan te passen.

Veel van onze hardhout soorten gaan zo’n 15 a 25 jaar mee in de grond. Voor vlonders hebben wij weer andere soorten die geschikter zijn voor deze toepassing.

Hieronder even een paar namen: Azobe, Angelim Vermelho, Kapur, Keruing, Louro Gamela, Bankirai, Padoek, Jatoba, Bilinga en nog veel meer mogelijkheden. Wij adviseren u graag, zeker omdat de toepassing erg bepalend is.

Kleur

Vaak geldt de regel: ‘hoe harder het hout, hoe donkerder van kleur’. Hardhout is veel donkerder van kleur dan bijvoorbeeld naaldhout. Er zijn veel verschillende hardhouten soorten met ieder zijn prachtige intense kleur. Dit komt mede doordat de structuur van hardhout erg dicht is. Dit zorgt er mede voor dat het hout (vaak) erg zwaar is. Het hout heeft een ‘effen’ structuur en bevat weinig noesten. De bomen zijn vaak groot, groeien gestaag het hele jaar door en laten perfect zien hoe mooi de natuur kan zijn.

Ook hardhout zal na verloop van tijd vergrijzen. Wil je dit voorkomen? Dan dient het hout behandeld te worden met bijvoorbeeld een olie.

Toepassing

Het hardhout wat wij in ons assortiment hebben wordt veelal toegepast als dekdelen/vlonder/terras. Daarnaast verkopen wij ook planken en palen die gebruikt kunnen worden voor diverse toepassingen als beschoeiing, schuttingen of tuinpalen. Laat je goed adviseren, zodat de juiste houtsoort wordt gebruikt voor de juiste toepassing.

Voorkom dat u een houtssoort alleen kiest vanwege de kleur, we willen graag teleurstellingen voorkomen. Niet elke houtsoort is geschikt voor uw idee.

werken met hardhout

Hardhout hoeft niet geïmpregneerd te worden. Het hout is onbehandeld toe te passen. Wel zal ook deze houtsoort naar verloop van tijd vergrijzen als het in aanraking komt met UV-straling. Doordat het hout erg hard en dicht is, is het lastiger om te bewerken dan hout wat afkomstig is van naaldbomen. Daarnaast zitten er veel kruisdradige houtsoorten tussen welke de neiging hebben om te torderen. Vandaar dat er bij elke toepassing een bepaalde houtsoort hoort.

Prijs

De prijs van hardhout is over het algemeen aanzienlijk hoger dan dat van naaldhout. Dit komt doordat het hout van ver geëxporteerd moet worden. Het verwerkingsproces arbeids en kosten intensiever is. Vaak gaat het over zee en gaat het gepaard met strengere controles. Wij hanteren immers alleen gecertificeerd hout  uit duurzaam beheerde bossen.