Geïmpregneerd Grenen/Vuren

Elke boom heeft zijn eigen karakter. En elke boom geeft zijn karaktereigenschappen op zijn eigen manier weer. Toch heeft elke houtsoort met veel zelfde karaktereigenschappen te maken. Omdat deze eigenschappen voor iedere houtsoort gelden hebben we hier een algemene pagina van gemaakt. Deze lees je hier. 

grenen en vuren

Grenen en Vuren zijn houtsoorten die veel overeenkomende eigenschappen hebben. Daarnaast lijken deze houtsoorten visueel ook veel op elkaar. Er zijn wel wat kleine verschillende tussen deze twee houtsoorten. Zo geeft Grenen meer geur af en heeft Vuren kleinere noesten. Deze houtsoorten zijn afkomstig uit Midden- en Noord-Europa. De houtsoort is van zichzelf niet zo duurzaam. Om deze reden is een groot deel van ons Vuren en al ons Grenen geïmpregneerd. Hiermee hebben we de levensduur van hout al enige tijd verlengd naar 10-15 jaar.

Kleur van grenen en vuren

Grenen en Vuren heeft van oorsprong een licht gelige/witte kleur met een fijne nerf. Maar doordat het hout geïmpregneerd is kan het een groenige kleur hebben. De kleur ontstaat doordat de impregneer vloeistof groen is (tegenwoordig ook zwart, rood en bruine kleuren komen voor). Grenen en vuren zijn naaldhoutsoorten welke harsen kunnen produceren. Deze hars (zout uitslag bij opdrogen) reageert met de impregneer vloeistof. Dit geeft een contrast zoals op de foto hiernaast weergeven. Dit heeft geen negatief effect op het hout en spoelt er met regen netjes af. Ook Grenen en Vuren zal net als andere houtsoorten door blootstelling aan de zon vergrijzen. Groen geïmpregneerd hout vergrijst egaler, langzamer en minder vlekkerig dan het onbehandelde hout.

Toepassing

Grenen en Vuren worden ontzettend veel gebruikt als tuinhout. Zo hebben wij vlonderplanken in ons assortiment, maar ook Rabatdelen, ronde palen en steigerhout. Onze brede assortiment aan geïmpregneerd tuinhout kan gebruikt worden voor schuttingen, overkappingen, hekwerken etc. 

Op de foto hiernaast ziet u een geïmpregneerde schutting en overkapping. De vlonder is van Douglas hout. Na verloop van tijd zal dit hout allemaal vergrijst zijn en zult u de soorten moeilijk tot niet kunnen onderscheiden.

werken met Grenen en vuren

Doordat Grenen en Vuren zachte houtsoorten zijn, zijn ze makkelijk te met de hand en machinaal te bewerken. Vooral de groeiring breedte, de grootte en het aantal kwasten heeft een grote invloed op de bewerkbaarheid. Hoe smaller de groeiring in het hout is, hoe eenvoudiger het hout te bewerken is.

Grenen kan nog wel eens hars bevatten. Wanneer dit het geval is kan bij de bewerking van dit hout hars aan uw gereedschap blijven kleven. Ga je het hout lijmen? Dan adviseren wij dit zo snel mogelijk te doen tijdens de bewerking. Het hout kan namelijk extra hars gaan uitzweten in een warme omgeving waardoor lijmen moeilijker wordt. Hars van uw gereedschap halen? Gebruik hier bijvoorbeeld terpentine voor. 
Behandel de  zaagsnede altijd weer met impregneer vloeistof aangezien u het hout bloot legt. Dit om de levensduur te verlengen. 

Prijs

Vuren en Grenen zijn goed betaalbare houtsoorten en liggen vaak onder de Douglas prijs. Let wel op dat de afmetingen vaak wat kleiner zijn dan die verkrijgbaar zijn in Douglas.