Fijnbezaagd vs geschaafd

Fijnbezaagd hout

Fijnbezaagd, ook wel bezaagd- of ruw hout genoemd, wordt machinaal gezaagd in de zagerijen van onze leveranciers. Het hout heeft een robuuste uitstraling en is licht ruw aan het oppervlak. Onder fijnbezaagd hout wordt hout verstaan dat met een lintzaag, bandzaag of cirkelzaag gezaagd worden. Elke type zaag geeft een andere ruwheid. Ook bepaald het moment van zagen (hoe scherp is het zaag blad nog) hoe het ruw het oppervlakte is. Het komt dus voor dat uw hout onderling iets verschilt. Doordat men met grote machines werk kan het ook voorkomen dat er kleine maatverschillen in het hout zitten. Fijnbezaagd hout is het meest gebruikte hout voor overkappingen en constructies.

Tip: Wil je toch een iets gladder oppervlak? Schuur uw product heel lichtjes en schuin (velling) de hoeken eventueel af.  

Toepassingen:

Overkappingen, schuttingen, carports, gebinten van huizen e.d.

Geschaafd hout

Geschaafd is fijnbezaagd hout wat met een schaaf (messen) machinaal is gladgemaakt. Hierdoor heeft het oppervlakte geen vrijwel geen oneffenheden en ruwe vlakken meer. Geschaafd hout is vaker maatvaster dan fijnbezaagd hout (omdat het vaak eerst kunstmatig wordt gedroogd) en dan door de machine gaat.
Het meeste geschaafde hout heeft afgeschuinde of ronde hoeken. De afwerking is strakker en ook geschikt voor bijvoorbeeld buiten meubels.

Logischerwijs is geschaafd hout duurder dan fijnbezaagd hout. Het hout is immers verder bewerkt, (vaak) kunstmatig gedroogd en brengt een ander kostenplaatje met zich mee. We laten u graag het verschil zien en voelen.

Toepassingen:
Overkappingen, speeltoestellen, meubelen e.d.