Eiken

Elke boom heeft zijn eigen karakter. En elke boom geeft zijn karaktereigenschappen op zijn eigen manier weer. Toch heeft elke houtsoort met veel zelfde karaktereigenschappen te maken. Omdat deze eigenschappen voor iedere houtsoort gelden hebben we hier een algemene pagina van gemaakt. Deze lees je hier. 

Eiken

Eiken hout  ook wel de eik is er in vele variaties. De Europese eik is een inheemse houtsoort en kent sinds jaar en dag al vele toepassingen. Deze houtsoort wordt al duizenden jaren gebruikt voor de bouw van huizen, installaties en nog veel meer.

Het hout heeft een prachtige nostalgische uitstraling. Of het nu verwerkt is in gebinten van een boerderij of in meubels overal kom je het tegen. Het hout heeft een goede duurzaamheidsklasse en is een goedkoper alternatief voor vele hardhoutsoorten. Wel kent Eiken een paar unieke eigenschappen die het zijn prachtige charmes geeft, maar niet onderschat moeten worden. Zeker niet als men er niet bekend mee is. Immers een natuurproduct afkeuren op zijn natuurlijke eigenschappen is zonde. Laat u dus goed adviseren.

.

Kleur

Het kernhout (binnenkant van de stam) van ons constructie Eiken kan een geel(bruine) tot bruine kleur hebben. Deze kan qua kleur afsteken tegen de de lichte kleur van het spinthout (jonge hout). Kleuren kunnen per boom verschillen en ook per groeigebied. Het gros van ons Eiken komt uit Nederland en Frankrijk. Ook Oost- Europees Eiken komt voor en is vaak iets donkerder. Wanneer het Eikenhout in contact komt met UV-straling zal deze op den duur grijs kleuren. Het hout wat nauwelijks in contact komt met zonnestralen zal donkerder worden en vocht aantrekken waardoor je bruine (water) vlekken kunt krijgen. Eigenschappen welke eiken zijn mooie uitstraling geven. 

Toepassing

De meeste mensen kiezen voor Eiken vanwege de robuuste karakteristieke uitstraling.  Met name door de lange levensduur, grote maten en zijn unieke eigenschappen is het hout zeer geschikt voor buitentoepassingen zoals afrasteringspalen, overkappingen en gebinten in huizen. RTT beschikt over een riante voorraad constructie Eiken (niet te verwarren/vergelijken met meubel Eiken). 

Paar belangrijke eigenschappen van Eiken hieronder (laat je hierin goed inlichten door ons team om verassingen of teleurstellingen te voorkomen):
– Vlekvorming (Waaronder watervlekken) veroorzaakt door de aanwezige zuren.
– De grove scheuren en werking van het hout.
– Uitlogen van zuren waardoor je vlekken op je vloer kunt krijgen.
– Altijd schroeven met RVS of gebruik maken van pen gat verbinding.

Voor de rest: Geniet van deze prachtige houtsoort.

Werken met eiken

Eiken is een houtsoort die zich over het algemeen erg goed laat bewerken. Zowel met de hand als machinaal. Eikenhout is hard en heeft een fijne groeistructuur. Gebruik scherp gereedschap en rond kantjes goed mocht je scherpe zijdes willen voorkomen. Bij gebruik van schroeven wordt voorboren aanbevolen. Maak gebruik van RVS-gebintsschroeven om te voorkomen dat er verkleuring (zwarte uitslag) ontstaat wanneer het metaal in aanraking komt met het hout.

Prijs

Eiken is niet goedkoop als je het vergelijkt t.o.v. bijvoorbeeld Douglas maar heeft wel zijn eigen uniekheid. Kijk onze Eiken pagina voor de huidige prijzen. 

Tip! Vind u de uitstraling van Eiken fantastisch maar zoekt u een goedkopere oplossing? Maak bijvoorbeeld het geraamte van Eiken en gebruik voor de liggers en wanden bijvoorbeeld Douglas of Vuren. Een veel gebruikte combinatie met zijn eigen karakter. (zie afbeelding bij Toepassing)