Bloeden
Hout kan soms bloeden. Dit betekend dat de inhoudsstoffen van het hout soms gedeeltelijk uit het hout kunnen lopen. Dit kan verkleuring op aangrenzend materiaal, zoals betonproducten, veroorzaken. Bij veel hardhoutsoorten is het vaak een rood/bruinige vloeistof. Bij Eiken zijn het looizuren welke in reactie met beton of water bruin uitslaat. Donkere zwarte vlekken op Eiken zijn reacties van looizuur met staal.
Duurzaamheidsklasse
Dit is een is een classificatie die gebruikt wordt als aanduiding voor de resistentie van het kernhout van houtsoorten tegen in contact met de grond. Deze worden opgedeeld in klasse 1 t/m 5. Waarbij klasse 1 het langst meegaat in contact met de grond. Zet men het hout op een poer (los van de grond) gaat het altijd langer mee. Let op, er zijn verschillende meetmethoden. In sommige landen kan het getal compleet anders zijn doordat ander parameters worden gebruikt.
Fijnbezaagd hout
Dit betekent dat de planken, balken of palen een ruw oppervlakte hebben, tevens ook het meestwaarbij de kans op splinters aanwezig is. Fijnbezaagd hout wordt op verschillende manier gezaagd. Voorbeelden zijn lintzagen, bandzagen en cirkelzagen. Alle stappen, ook afhankelijk van hoe scherp een blad is, geeft een andere oppervlakte structuur. Het komt dus voor dat de ene balk ruwer is dan de ander. Hier wordt niet op uit gesorteerd.
Geïmpregneerd
Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof. Het is een algemene techniek om een materiaal te verduurzamen. Het product kan hierdoor bijvoorbeeld waterafstotend, (zee)waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend, graffiti werend of andere eigenschappen verkrijgen. Het verven of beitsen van hout valt ook onder verduurzamen. Het meest bekende geïmpregneerde product is natuurlijk groen geïmpregneerd tuinhout. Een verduurzamingsproces waarbij grenen of vuren onder hoge druk wordt verzadigd met een impregneer middel waardoor het hout langer mee gaat in bijvoorbeeld contact met de grond.
Geschaafd
Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf (messen). Het hout verliest hiermee zijn ruwheid. Vaak heeft geschaafd hout ook afgeschuinde of ronde hoeken. Geschaafd hout is vaak strakker en maatvaster, maar scheurtjes en noesten kunnen natuurlijk nog steeds voor komen.
Jaarringen
Jaarringen zijn ringen die aan de binnenkant van de stam zichtbaar zijn. Elke ring geeft één groei-jaar aan. Bij naaldhoutsoorten is dit erg goed te zien aangezien deze in de zomer groeien en winter niet. Een houtsoort die het hele jaar door lang groeit zijn jaarringen vaak niet of nauwelijks te zien. Dit geld voor veel tropische houtsoorten. Hoe groter de jaarring, hoe sneller het hout is gegroeid in een jaar.
Op deze manier kun je herleiden hoe oud een boom is.
Kernhout
Kernhout is het meestal wat donker gekleurde hout van een boom. De naam zegt het al, het betreft de kern van een boom. In het kernhout vind geen transport van sapstromen plaats. Kernhout is het meest duurzame hout van een stam.
Spinthout
Spinthout is het niet-verkende hout van een boom: het bevindt zich tussen het kernhout en de bast van de boom. Hier vinden de sapstromen plaats en de opslag van voedingsstoffen. De structuur is hetzelfde als het van kernhout alleen de samenstelling qua chemische stoffen is anders. Spinthout is ook altijd lichter van kleur en minder duurzaam. Het spinthout is gevoeliger voor schimmels en insecten.
Noesten & kwasten
Noesten en kwasten behoren tot het karakter van het hout. Kwasten en noesten in de stam zijn het gevolg van verwijderde zijtakken van de boom. Het zijn de plekken waar de zijtakken hebben gezeten. Op deze plek vind een onderbreking plaats en ziet de structuur er anders uit. Een knoest kan door droogte uit een plank vallen. En knoest is vaak een stuk harder.
Winddroog hout
Vaak een aanduiding van hout dat al rustig op de wind heeft kunnen drogen. Het hout is vaak opgelat waardoor de wind er goed doorheen kan waaien. Op deze manier heeft het hout rustig de tijd om te acclimatiseren. Winddroog hout wordt vaak aangeduid op de vers ingezaagde maat. Het hout krimpt dus, dus is altijd iets smaller. Een 15×15 cm vers gezaagde balk kan dus in werkelijkheid wel tussen de 14,5 en 15 cm zijn. Het hout krimpt immers ook in uw overkapping, alleen hoeft u daar dan niet meer op te wachten. Ook komen de eigenschappen naar voren, waardoor u slimmer met het hout kunt werken. Elke boom is uniek en elke balk krimpt dus op zijn eigen manier.
Kamerdroog hout
Hout dat op een kunstmatige manier (droogkamer) is gedroogd. Onder gecontroleerde omstandigheden laat men het hout indrogen. Constructie hout wordt vaak terug gedroogd naar 18-20%, terwijl meubelhout zelfs terug gaat naar 9-12%. Waarom 18-20%? Omdat dit de gemiddelde luchtvochtigheid is in de lucht voor het hele jaar dat wordt aangehouden. In de zomer kan het dus wat droger zijn, in de winter wat vochtiger. Veel gedroogd hout wordt geschaafd waardoor het eind product maatvaster is.